Dit zijn de genomineerde Omroepvrijwilligers van 2023

De 13 genomineerden voor de Omroepvrijwilliger van het Jaar 2023 zijn bekend. De afgelopen weken konden de lokale omroepen deze vrijwilligers aandragen bij de NLPO. Bij de nominaties van dit jaar springt de bijdrage en betrokkenheid van de vrijwilligers aan de verdere professionalisering van hun omroep eruit. De vrijwilligers helpen de omroepen vanuit hun specifieke kennis en kunde verder. Ze ontwikkelen innovatieve oplossingen, zijn de hele dag (en nacht) opzoek naar nieuws, produceren inhoudelijke en vermakelijke programma’s, motiveren vele andere vrijwilligers en zoeken naar verbindingen binnen de streek. Ze leveren een grote vrijwillige bijdrage aan onze sector om trots op te zijn!

 

Onderaan deze pagina staat een overzicht van de inspirerende verhalen achter de genomineerde vrijwilligers. Vanaf nu kun je stemmen op jouw favoriete genomineerde op omroepvrijwilligervanhetjaar.nl. Houd ook deze pagina en onze socialmediakanalen in de gaten voor meer (beeld)materiaal van de genomineerde vrijwilligers.

 

De uitreiking van de Omroepvrijwilliger van het Jaar vindt plaats tijdens de opening van de inspiratiedag op zaterdag 4 november in Gooiland in Hilversum. Alle genomineerde vrijwilligers (en omroepcollega's) worden daar verwacht in de ochtend. De winnaar ontvangt een opleidingsbudget ter waarde van 1.000 euro om individueel of met de omroep een training te volgen.

 

Albert J. Hendriksen (Lokale Omroep Almelo)

Albert is vanaf het ontstaan van Lokale Omroep Almelo (1989) betrokken bij de omroep en vol passie en enthousiasme de drijfveer achter wat de omroep nu is geworden. Klein begonnen in een flat met alleen radio, uitgegroeid tot een volwaardige professionele omroep met radio, tv, kabelkrant, internet en socials. Albert is het collectieve geheugen van zijn omroep. Albert staat altijd voor iedereen klaar en weet steeds weer nieuwe dingen te bedenken en te regelen. Ook houdt hij zich bezig met het technische deel zodat ze altijd beschikken over goede en werkende apparatuur. Dit is een essentieel onderdeel van professionaliseren. Albert is bescheiden en vindt het normaal wat hij doet. Dit maakt dat hij wel een keer in het zonnetje gezet mag worden. Zonder Albert, geen omroep. Albert is de gepassioneerde, stabiele en innovatieve basis van de omroep!

 

Chris Trines (Omroep Roerstreek OR6)

Chris zijn oorspronkelijk beroep was brandweerman. Later kreeg hij een belangrijke functie bij de veiligheidsregio Limburg. Echter op enig moment openbaarde zich een aanvankelijk noodlottige ziekte. De tijd die hem nog zou restten wilde hij vol inzetten voor zijn hobby muziek en radio. Ooit begonnen als medewerker bij de ziekenomroep begon hij onder zijn motte ‘Kump Good’ (Komt goed) eerst radio en daarna videoclipjes te maken van Limburgse artiesten. Hiermee ging hij bij de omroep verder met het maken van een eigen muziekprogramma. Al snel bleek hoe handig hij was met alle audiovisuele technieken. Als er zich last minute ergens een probleem voordoet kunnen ze Chris altijd bellen. Voor zover zijn gezondheid het toelaat neemt hij dan heel soepel taken van collega’s over. Heel bijzonder zijn de producties die hij maakt omtrent het Limburgs dialect. Ieder jaar wijdt hij één of twee uitzendingen aan dit thema. Het mooiste nieuws voor hem kwam enkele jaren geleden toen hij te horen kreeg dat door een nieuwe therapie zijn levensverwachting enorm positief verbeterd is. Misschien komt dat door zijn levensmotto: Kump Good!

 

Herman Robers (WOS)

Herman werkt al ruim 20 jaar als vrijwilliger bij WOS. Hij zet zich zonder moeite in voor alle technische werkzaamheden, die denkbaar zijn bij de omroep. Hij ontwikkelt nieuwe software, installeert nieuwe software en hardware, helpt bij storingen en vragen en zorgt ervoor dat alle technische zaken, van uploaden van nieuwe programma's tot bewerken van de website en app, mogelijk worden gemaakt en blijven. Hij stuurt hierbij ook nog 3 andere vrijwilligers aan. Herman is daarnaast altijd bereid om zijn opgedane kennis of ontwikkelde techniek te delen binnen de WOS en met andere omroepen. Zonder Herman zou de WOS niet de WOS zijn, die die nu is. En dat allemaal op vrijwillige basis. Hiervoor verdient hij zonder enige twijfel een mooie erkenning.

 

Jan van de Beek (Lokale omroep Zeewolde)

Jan zet zich dag en nacht in om ervoor te zorgen dat de Lokale omroep Zeewolde steeds professioneler wordt. Hij leidt mensen op en helpt ze om beter te worden. Op het gebied van techniek zorgt hij ervoor dat de omroep met het beste materiaal aan de slag kan. Wanneer er iets niet werkt zorgt Jan ervoor dat Lokale omroep Zeewolde weer zo snel mogelijk aan de slag kan. Jan denkt en plant vooruit, zodat de lokale omroep straks over kan naar de streekomroep zonder de eigen identiteit te verliezen. Ook buiten de omroep om staat Jan klaar voor zijn vrijwilligers.

 

Joris-Jan Hoogduin (Omroep Vlaardingen)

Joris-Jan is al jaren een van de drijvende krachten achter de radio-uitzendingen van Omroep Vlaardingen. Naast zijn werk is hij altijd bereid in te springen en bij te springen. Er wordt zelden tevergeefs een beroep op Joris-Jan gedaan. Daarnaast is hij ook immer positief gestemd. In de vorming van de streekomroep (samengaan met SCHIE) staat hij positief in het geheel en neemt hij daarin andere mensen mee. Bij de diverse grote producties, bijvoorbeeld de extra uitzendingen rondom het festival Zomerterras, was Joris-Jan, die licht autistisch is, een van de drijvende krachten.        

 

Maria Roxana Martinus (OOG)

Roxana staat altijd klaar voor OOG. Collega's waarderen Roxana omdat ze altijd vriendelijk is en een positieve inslag heeft! Met haar schat aan ervaring, Arubaanse warmte en engelengeduld is ze een constante factor en waardevol lid van de OOG-familie. Ze levert zo al bijna 20 jaar een belangrijke bijdrage aan de organisatie. Roxana is drie dagen per week betrokken bij de totstandkoming van televisie- en videoproducties. Ze monteert nieuwsitems, coacht stagiaires en begeleidt medewerkers bij het monteren, en monteert de nieuwsuitzendingen voor televisie. OOG wil haar met deze nominatie graag in het zonnetje zetten en zo bedanken voor haar jarenlange inzet.

 

Martin Damen (AT5 / SALTO)

Publieke Omroep Amsterdam (AT5 / SALTO) is al meer dan 30 jaar de lokale omroep van Amsterdam. Een stad waar veel goed gaat en moois gebeurt, maar ook een stad die nooit slaapt en waar dingen ongelofelijk mis kunnen gaan. Ongelukken, overvallen, plofkraken, moorden, mishandelingen en gijzelingen. Veelal gebeuren deze 's nachts. Niet alle Amsterdammers willen daarvoor hun bed uit, maar Martin Damen is al vele jaren paraat. Op zijn scooter of autootje doorkruist hij 's nachts de stad op weg naar de juiste foto en bijbehorende informatie over alles wat er s ‘nachts, vooral helaas, misgaat. Martin is een begrip geworden bij AT5. Hij bereikt inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd maar weet van geen stoppen als betrouwbare vrijwilliger en is een onmisbare bron van informatie voor de nieuwsredactie van AT5.

 

Paulus Kerpels (SCHIE)

Paulus Kerpels is al jaren werkzaam voor SCHIE. Hij was een van de eerste presentatoren van de talkshow Onder Ogen en mede-presentator van Aan de Schie op de radio. Nadat het aantal presentatoren bij Onder Ogen werd teruggebracht ging Paulus vol goede moed en enthousiasme verder als politiek duider (analist), een van de makers van de politieke podcast Toren S. Daarnaast is Paulus nooit te beroerd in te springen en bij te springen op de redactie als er zaken moeten worden geregeld.

 

Peter Linders (Omroep Land van Cuijk)

Peter Linders is een man die dag en nacht gedreven is om mooie radio- en tv-programma’s te maken en te presenteren. Hier is werkzaam bij Omroep Land van Cuijk en heeft vooral in coronatijd erg veel bekendheid gekregen. In coronatijd is een groot aantal inwoners geïnterviewd door Peter Linders in een tweedelige documentaire over Corona in de samenleving, genaamd ‘Even stilstaan en weer verder’. De serie heeft de naam gekregen van het maatschappelijk herdenkingsproject wat onder meer heeft geleid tot een herinnering monument voor de slachtoffers van dit vreselijk virus.

 

Rick Malipaard (Vechtdal FM)

Rick is druk bezig om bij Vechtdal FM een sterke lokale omroep neer te zetten waar actualiteit, maar ook luisterplezier centraal staat. Dit doet hij door actief nieuwe mensen te werken voor programma’s. Het luisterplezier zie je terug in het actueel houden van de playlist waar hij druk mee bezig is en daarnaast de manier waarop de programma’s worden neergezet: een (grotendeels) horizontale programmering zorgt ervoor dat de luisteraar elk moment van de dag weet waar ze aan toe zijn. Daarnaast wordt er actief voor gezorgd dat vrijwilligers met elkaar in gesprek zijn, dit gebeurt door het organiseren van koffierondjes waardoor de vrijwilligers actief op de hoogte worden gehouden van zaken die van belang zijn voor ze. Bij verkiezingen zorgt Rick ervoor dat Vechtdal FM erbij is en de luisteraar op de hoogte houdt. Daarnaast is Rick ook erg actief met de vormgeving. Ook als programmamaker is Rick erg actief en zorgt hij voor actualiteit en plezier op de radio.

 

Ron Lokkerbol (JammFM)

Ron is een unieke presentator en motivator bij JammFM hij brengt nieuws, muziek en informatie op zijn eigen unieke wijze waarbij de verkeersinformatie regelmatig de kers op de spreekwoordelijke appelmoes is. Ron is een bescheiden beetje verlegen man die het liefst niet te veel reuring in de tent heeft. Ron is altijd op en top gefocust en betrekt zijn luisteraars altijd in zijn programma’s. 

 

Sjoerd de Graaff (Radio Capelle)

Eigenlijk doet Sjoerd zo ongeveer alles bij Radio Capelle. Is er een locatie uitzending? Sjoerd zorgt dat de locatie set compleet en werkend is. Is er een probleem in de studio? Sjoerd lost het op. Moeten er uren ingevuld worden omdat andere programmamakers niet kunnen? Sjoerd is beschikbaar. Is er een vergadering over de toekomst van de omroep? Sjoerd is erbij. Deze man houdt de omroep draaiend.

 

Twan van Zee (Regio8)

Twan van Zee, pseudoniem voor Tonny Driessen, is al 32 jaar een vaste basis bij de streekzender REGIO8. Hij presenteert elke zondagmorgen zijn familieprogramma Prima Hollandia, met dialect en Nederlandstalige muziek. Het programma is een verbinding tussen de buurtschappen in de regio en bespreekt het nieuws en perikelen uit de dorpen via een denkbeeldige fax. Ook schuiven wekelijks dorpsraden of verenigingen aan om te vertellen over hun activiteiten in de Achterhoek. Twan is een vaste waarde geworden in de Achterhoekse samenleving en als hij er een keer niet is, bijvoorbeeld omdat hij vastzit in de sneeuw, is dit gelijk nieuwswaardig voor dagblad de Gelderlander Gelderlander. Hij noemt de streekzender zijn kindje en in zijn dagelijks werk als elektromonteur maakt hij ook deel uit van de technische staf. Ooit was hij tijdelijk en noodgedwongen voorzitter van de stichting.

Deze verkiezing is powered by
leegNLPOleeg2Vote Companyleeg3

Om deze website ten volle te benutten dient u cookies te accepteren - toon details