Over de verkiezing

Vrijwilligers nemen bij de lokale publieke omroepen een bijzondere plek in en vormen het hart van de lokale publieke omroep. Daarin onderscheidt de lokale omroep zich van de regionale en landelijke publieke omroepen. Zij zijn onmisbaar bij het tot stand komen van diverse lokale mediaproducties en zorgen samen met betaalde krachten voor de verankering in de lokale samenleving. Bovendien dragen omroepvrijwilligers vaak specifieke kennis met zich mee uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de audiovisuele sector of simpelweg vanuit het uitzendgebied waarin zij wonen en werken.

Zo’n 20.000 intern opgeleide vrijwilligers zetten zich iedere dag in voor hun omroep. Met de uitreiking van de titel Omroepvrijwilliger van het Jaar staan we stil bij de belangrijke rol die de vrijwilliger speelt binnen onze sector en willen we ze de erkenning en waardering geven die ze verdienen. De genomineerden en winnaar worden gekozen door de omroepen zelf en het publiek.      

Vorig jaar werd de titel voor de tweede keer met succes uitgereikt tijdens de Lokale Media Awards. De publieksverkiezing werd toen met de meeste stemmen gewonnen door Ellis Rijkers van Omroep Meierij. De genomineerden worden op 26 september bekend gemaakt, vanaf dan kan er gestemd worden. De winnaar ontvangt persoonlijk een opleidingsbudget ter waarde van 1.000 euro om individueel of met de omroep een training te volgen.

Hoe meld ik mijn vrijwilliger aan?

Het is eenvoudig. Klik bovenaan op deze pagina op nomineren. Vul het formulier in met onder meer de motivatie en stuur je aanmelding in. Aanmelden kon van 5 tot en met 19 september 2023. In de motivatie kon verwerkt worden hoe deze vrijwilliger het verschil heeft gemaakt bij de professionalisering van de lokale omroep of hoe hij of zij een bijzondere inhoudelijke bijdrage geleverd heeft aan een nieuwsverhaal of productie. Als omroep kon één vrijwilliger worden gekozen zodat er duidelijk campagne kan worden gevoeredvoor deze persoon. 

Stemmen

Van 26 september tot en met 25 oktober 2023 kan er door het publiek gestemd worden op de genomineerden. Omroepen kunnen hun netwerk, volgers, kijkers en luisteraars oproepen om te stemmen op hun vrijwilliger. We vragen alle omroepen ook om een video van maximaal 1 minuut aan te leveren over hun vrijwilliger ter promotie via de kanalen van NLPO.

Tussenstand

Op  10 oktober maken we de top vijf bekend van de genomineerden die de meeste stemmen hebben ontvangen. Daarna kan er nog gestemd worden tot en met 25 oktober op alle genomineerden. 

Uitreiking

De uitreiking van de Omroepvrijwilliger van het Jaar vindt plaats tijdens de opening van de inspiratiedag op zaterdag 4 november in Gooiland in Hilversum. Alle genomineerde vrijwilligers (en omroepcollega's) worden daar verwacht in de ochtend.

Heb je een vraag of wil je contact opnemen? Mail dan naar info@nlpo.nl.

Zorg goed voor je vrijwilligers (en je omroep)

Het is van belang voor de continuïteit van het functioneren van de lokale omroep dat de rechten en plichten van zowel de omroep als van de vrijwilliger worden vastgelegd. Daarvoor stelt de NLPO een model medewerker-overeenkomst beschikbaar. De modelovereenkomst is gebaseerd op overeenkomsten die worden afgesloten in andere sectoren waarin vrijwilligers actief zijn. Op onderdelen is rekening gehouden met specifieke omstandigheden, die zich bij de lokale omroepen voordoen. Om in aanmerking te komen voor het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen dienen alle medewerkers en vrijwilligers een overeenkomst te hebben ondertekend. Zorg dus dat met al je vrijwilligers (en zeker de vrijwilliger die je aanmeldt) er een overeenkomst is gesloten.

Later dit jaar komt er ook een handboek werken met vrijwilligers beschikbaar vanuit de NLPO. Daarin vinden omroepen allerlei praktische tips voor het aantrekken van en werken met vrijwilligers. In het handboek is er extra aandacht voor hoe om te gaan met vrijwilligers in een organisatie die professionaliseert en bijvoorbeeld steeds meer betaalde krachten in dienst krijgt naast de vrijwilligers.

Top 5 per 10 oktober 2023

De campagne voor Omroepvrijwilliger van het Jaar is in volle gang met bijna 2000 stemmen geteld. De top 5 bestaat in alfabetische volgorde uit: Chris Trines, Jan van de beek, Joris-Jan Hoogduin, Sjoerd de Graaff en Twan van Zee. Staat jouw favoriet niet in de top 5? Of wil je jouw favoriet nog een extra stem meegeven richting de winst? Stemmen kan nog tot en met 25 oktober op deze website.

Deze verkiezing is powered by
leegNLPOleeg2Vote Companyleeg3

Om deze website ten volle te benutten dient u cookies te accepteren - toon details